ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ (RETAINERS)

Συσκευές συγκράτησης (retainers) ονομάζονται εκείνες που χρησιμοποιούνται με σκοπό τη διατήρηση του ορθοδοντικού αποτελέσματος. Ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα, για να παραμείνει έτσι, πρέπει να υποστηριχθεί με κάποια συσκευή συγκράτησης, καθώς τα δόντια έχουν την τάση να υποτροπιάζουν, δηλαδή να μετακινούνται προς την αρχική, προ θεραπείας, κατάσταση.

Στις συσκευές συγκράτησης ανήκουν η μόνιμη συγκράτηση (fixed retainer) και η κινητή συγκράτηση (Essix® retainer, Hawley retainer κλπ). Η μόνιμη συγκράτηση αποτελείται από ένα λεπτό -συνήθως μεταλλικό- σύρμα, το οποίο κολλιέται με ρητίνη στην πίσω (εσωτερική) πλευρά των πρόσθιων δοντιών  

Το πλεονέκτημα της μόνιμης συγκράτησης, του fixed retainer δηλαδή, είναι ότι παραμένει κολλημένο στα δόντια του ασθενούς και έτσι εξασφαλίζεται η σταθερότητα του αποτελέσματος αυτού. Επιπλέον, σημειώνεται ότι το λεπτό αυτό σύρμα είναι διακριτικό και ανεκτό από την πλειοψηφία των ασθενών. Το μεγάλο πρόβλημα με την μόνιμη συγκράτηση είναι το ότι αυτή συχνά ξεκολλάει ή σπάει.

Όταν συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχει περίπτωση ο ασθενής που την φορά να μην το αντιληφθεί αμέσως, με αποτέλεσμα την μετακίνηση των δοντιών και την εμφάνιση υποτροπής

Μόνιμη Συγκράτηση (Fixed Retainer)

Διαφανής Νάρθηκας Συγκράτησης (Essix Retainer)

Η συγκράτηση με τη χρήση διαφανούς θερμοπλαστικού νάρθηκα Έσιξ (Essix Retainer) γίνεται με ένα διαφανές και διακριτικό «μασελάκι», το οποίο κατασκευάζεται σύμφωνα με την εικόνα των οδοντικών τόξων την ημέρα αφαίρεσης των αγκίστρων.

Είναι μια ελαφρά, διακριτική -σχεδόν αόρατη- συσκευή που εφαρμόζει στα δόντια με μεγάλη ευκολία. Είναι πολύ καλά ανεκτή από τους ασθενείς και δεν προκαλεί δυσφορία ή πόνο. Το μειονέκτημά της είναι το ότι οι ασθενείς μπορούν να την χρησιμοποιούν κατά βούληση και όχι πάντα σύμφωνα με την απαιτούμενη συχνότητα. Δυστυχώς, συχνότατα παρατηρείται ότι - όπως ισχύει με τις κινητές, αφαιρούμενες συσκευές- οι θεραπευμένοι ασθενείς αμελούν να την χρησιμοποιήσουν, υποτιμώντας την αναγκαιότητά της. Επιπλέον, λόγω του γεγονότος ότι είναι διαφανής, χάνεται εύκολα. Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τον ορθοδοντικό τους ώστε να κατασκευαστεί νέα συσκευή (νάρθηκας) συγκράτησης. Αλλιώς, οι πιθανότητες υποτροπής είναι πολύ αυξημένες.

Η συγκράτηση με τη χρήση κινητής συσκευής τύπου Χόλεϊ (Hawley Retainer) γίνεται με ένα ακρυλικό, με μεταλλικά στοιχεία "μασελάκι", το οποίο κατασκευάζεται σύμφωνα με την εικόνα των οδοντικών τόξων την ημέρα αφαίρεσης των αγκίστρων

Hawley Retainer

 

Το Hawley Retainer ήταν ο πιο κλασσικό, διαδεδομένος και συνηθισμένος τρόπος συγκράτησης του ορθοδοντικού αποτελέσματος μέχρι που αντικαταστάθηκε από το -πιο διακριτικό, πιο άνετο και πιο φθηνό- Essix Retainer. Τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματά του, είναι παραπλήσια με εκείνα του Έσιξ. Και πάλι τονίζεται η ανάγκη συστηματικής και επιμελούς χρήσης του, σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοδοντικού, προς αποφυγή υποτροπής.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται το HAWLEY RETAINER