ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Οι ορθοπεδικοί μηχανισμοί  (ορισμένοι από αυτούς αποκαλούνται και λειτουργικές συσκευές) ονομάζονται οι συσκευές εκείνες, οι οποίες μεταβάλουν προς το φυσιολογικό τη σχέση σύγκλεισης της άνω με την κάτω γνάθο.

Υπάρχουν κινητές και μόνιμες λειτουργικές συσκευές.

Οι κινητές εφαρμόζονται στους οδοντικούς φραγμούς των ασθενών σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Τις κινητές συσκευές οι ασθενείς μπορούν να τις βγάζουν για να επιτύχουν υψηλό επίπεδο στοματικής υγιεινής αλλά και να απολαμβάνουν τα γεύματά τους.

Αυτό όμως αποτελεί και το μεγάλο τους μειονέκτημα: η επιτυχία τους εξαρτάται απόλυτα από τη συνεργασία του ασθενούς, η οποία δεν είναι πάντα δεδομένη.

Οι ακίνητες λειτουργικές συσκευές, παρότι δυσχεραίνουν την τήρηση υψηλού επιπέδου στοματικής υγιεινής, αποδεικνύονται αποτελεσματικότερες στην επίτευξη του επιθυμητού θεραπευτικού αποτελέσματος.

Συσκευή Herbst

Το Herbst είναι μία ορθοπεδικής φύσης συσκευή, η οποία χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία συγκεκριμένου τύπου ορθοδοντικών προβλημάτων.

Η συσκευή αυτή συγκολλάται στα δόντια των ασθενών και παραμένει κολλημένη στη θέση της καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Εφαρμόζεται συνήθως στους πάνω και κάτω γομφίους και προγόμφιους. Προωθεί την κάτω γνάθο προς τα εμπρός, με σκοπό τη διόρθωση σοβαρών περιπτώσεων οπισθογναθισμού της κάτω γνάθου.

Μία συσκευή διεύρυνσης του ουρανίσκου, η εξελίκτρα τύπου Hyrax, χρησιμοποιείται όταν τα επάνω δόντια δεν ταιριάζουν σωστά με τα κάτω δόντια. Πρόκειται για μία εξελίκτρα (βίδα) διεύρυνσης και ενσωματώνεται στα πλαίσια της συσκευής Herbst. Σκοπός του Hyrax είναι η διεύρυνση (διαπλάτυνση) της άνω γνάθου.

 

Η συσκευή Herbst και οι διάφορες παραλλαγές της, παρότι δυσχεραίνουν κάπως την τήρηση υψηλού επιπέδου στοματικής υγιεινής, αποδεικνύονται αποτελεσματικότερες στην επίτευξη του επιθυμητού θεραπευτικού αποτελέσματος. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς που θεραπεύονται με τη συσκευή Herbst, οφείλουν να επισκέπτονται συχνά (ανά 4-6 μήνες) τον οικογενειακό τους οδοντίατρο.

Συσκευή Twin Block

Συσκευή Activator