Οδηγίες για συντήρηση μετά το πέρας της ορθοδοντικής θεραπείας.

ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ| Πόσο επηρεάζει την υγεία μας
17/03/2021

Αγαπητή φίλη, αγαπητέ φίλε.

Η ορθοδοντική σου θεραπεία ολοκληρώθηκε. Έχεις τώρα μια όμορφη οδοντοστοιχία και τα δόντια σου είναι αρμονικά τοποθετημένα, το ένα πλάι στο άλλο.

Έχουμε αφαιρέσει από τις οδοντοστοιχίες σου την ορθοδοντική συσκευή (είτε αυτή είναι σιδεράκια, είτε είναι διαφανή μασελάκια, είτε είναι κάποιου άλλου είδους ορθοδοντική συσκευή).

ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΕΞΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:

Τα δόντια σου, για να παραμείνουν «ίσια» και να μην επανέλθουν στην κατάσταση που βρίσκονταν πριν την έναρξη της θεραπείας, δηλαδή, για να μην γίνει υποτροπή, να μην ξαναστραβώσουν, ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ.

Για τον λόγο αυτό, στο ορθοδοντικό ιατρείο μου, κάναμε τα εξής:

1ον) Κολλήσαμε στις εσωτερικές επιφάνειες των άνω και κάτω πρόσθιων δοντιών από μία λεπτή μεταλλική βέργα. Αυτή η μεταλλική βέργα ονομάζεται «μόνιμη συγκράτηση – fixed retainer, στα Αγγλικά» (Δες εικόνες Νο1 και Νο2).

 

Εικόνα Νο1. Fixed retainer στους άνω τομείς

 

Εικόνα Νο2. Fixed retainer στους κάτω τομείς & κυνόδοντες

 

2ον) Πήραμε οδοντικά αποτυπώματα και κατασκευάσαμε δύο διαφανείς, ελαφρούς, θερμοπλαστικούς, προσθαφαιρούμενους (δηλαδή, μπορείς άνετα να τους βάλεις και να τους βγάλεις από το στόμα), εύκολους στη χρήση νάρθηκες, τους επονομαζόμενους Essix retainers (Δες εικόνες Νο3, Νο4 και Νο5).

      

Εικ. Νο3. Essix retainer Στο κουτί του

 

Εικ. Νο 4. Ασθενής κρατάει Essix retainer

 

Εικ. Νο 5. Ασθενής τοποθετεί ένα Essix retainer στα κάτω δόντια

 

Τους Essix retainers θα τους τοποθετείς στην άνω και στην κάτω οδοντοστοιχία, με το παρακάτω πρόγραμμα:

-Για τον πρώτο χρόνο, μετά από την αφαίρεση της ορθοδοντικής συσκευής, δηλαδή, από την στιγμή που βγάλαμε τα «σιδεράκια», θα πρέπει να φοράς τους διαφανείς Essix retainers κάθε βράδυ, κατά την διάρκεια του ύπνου.

-Για τον δεύτερο χρόνο, από τότε που βγάλαμε τα «σιδεράκια», θα πρέπει να φοράς τους διαφανείς Essix retainers, βράδυ-παρά-βράδυ.

-Για τον τρίτο χρόνο, από τότε που βγάλαμε τα σιδεράκια, θα πρέπει να φοράς τους Essix retainers, τρεις νύχτες ανά εβδομάδα.

-Για τον τέταρτο χρόνο, από τότε που βγάλαμε τα σιδεράκια, θα πρέπει να φοράς τους Essix retainers, δύο νύχτες ανά εβδομάδα.

Από τον πέμπτο χρόνο και μετά, από τότε που βγάλαμε τα σιδεράκια, θα πρέπει να φοράς τους Essix retainers, μία βραδιά ανά εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι από τον πέμπτο χρόνο, από τότε που ολοκληρώθηκε η ορθοδοντική θεραπεία και μετά, πρέπει για πάντα να φοράς ένα βράδυ την εβδομάδα τους διαφανείς Essix retainers.

Για πάντα;

Ναι, για πάντα!

Εάν αποφασίσεις από μόνη σου, ή από μόνος σου, να διακόψεις την χρήση των Essix retainers, να ξέρεις ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχεις υποτροπή, θα ξαναστραβώσουν τα δόντια! Μπορεί να στραβώσουν λίγο, μπορεί να στραβώσουν περισσότερο,… μπορεί ακόμη και να γίνουν όπως ήταν πριν να ξεκινήσεις την ορθοδοντική θεραπεία!

Πρέπει να φροντίζεις να κρατάς τους retainers σε καλή κατάσταση. Εάν όμως τους χάσεις ή εάν φθαρούν, εάν σπάσουν, πρέπει αμέσως μόλις το αντιληφθείς, να κανονίσεις να σου κατασκευάσουμε καινούργιους. Ασφαλώς, η κατασκευή των νέων Essix retainers, ή η επανατοποθέτηση των συγκολλημένων fixed retainers έχουν κάποιο υπολογίσιμο κόστος το οποίο καλείσαι να επιβαρυνθείς, αξίζει όμως την δαπάνη διότι εξασφαλίζεται έτσι η συντήρηση του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας. Εάν αμελήσεις και τα δόντια ξαναστραβώσουν… τότε ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να επανέλθουν στην όμορφη φόρμα που είχαν είναι η επανάληψη της ορθοδοντικής θεραπείας, το οποίο δεν είναι ούτε ευχάριστο, ούτε επιθυμητό.

Η μόνιμη συγκράτηση μπορεί να παραμείνει συγκολλημένη στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών επί ένα, δύο, ίσως και περισσότερα χρόνια. Δύο προβλήματα όμως υπάρχουν με την μόνιμη συγκράτηση:

-Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι το συγκολλημένο σύρμα ενδέχεται να ξεκολλήσει από κάποιο δόντι και εσύ να μην το αντιληφθείς… να παραμένεις ήσυχη/ος ότι τα δόντια είναι εξασφαλισμένα και δεμένα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι!!!   [Εδώ είναι που χρειάζονται οι προσθαφαιρούμενοι Essix retainers (προσθαφαιρούμενοι σημαίνει ότι μπορείς να τους βάζεις και να τους βγάζεις από το στόμα, ok;): Εάν η μόνιμη συγκράτηση έχει ξεκολλήσει από κάποιο δόντι και εσύ δεν το έχεις καταλάβει, το δόντι αυτό θα αρχίσει να στραβώνει αλλά… το βράδυ που θα προσπαθήσεις να βάλεις τον Essix retainer, σε εκείνο το σημείο θα νιώσεις ότι υπάρχει αλλαγή, ότι κάτι δεν πάει καλά, κάτι λίγο… πονάει. Τότε θα έρθεις στο ιατρείο να το κοιτάξουμε και θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με την μόνιμη συγκράτηση, την οποία μπορούμε εάν θέλεις, να την επισκευάσουμε ή να την αντικαταστήσουμε (ανάλογα με την έκταση του προβλήματος). Και έτσι αποφύγαμε το να ξαναστραβώσουν τα δόντια. Εάν βασιζόσουν μόνον στην μόνιμη συγκράτηση, τότε δεν θα μπορούσες να αποφύγεις την υποτροπή.]

-Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι, δυστυχώς, η παραμονή της μόνιμης συγκράτησης, κολλημένης στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών για πολλά χρόνια… κάνει πολύ δύσκολη την διατήρηση υψηλού επιπέδου στοματικής υγιεινής στο σημείο που είναι τοποθετημένη. Μαζεύει τρυγία (δηλαδή «πέτρα»), μικροβιακή πλάκα, ενσφηνώνονται υπολείμματα τροφών τα οποία είναι δύσκολο να καθαριστούν, κλπ. Για τον λόγο αυτό, ίσως πρέπει να ελέγχεται και να καθαρίζεται σχετικά συχνά το σημείο αυτό από τον οικογενειακό σου οδοντίατρο.

 

Για επιπλέον πληροφορίες σε παρακαλώ να παρακολουθήσεις οπωσδήποτε τα παρακάτω σύντομα και ενημερωτικά βίντεο που έχω αναρτήσει στο κανάλι μου, στο YouTube (παραθέτω τα links):

 

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΗ

https://www.youtube.com/watch?v=XMGJ_ei3Pro&t=119s

 

Ο ΑΚΡΥΛΙΚΟΣ ΝΑΡΘΗΚΑΣ ESSIX

https://www.youtube.com/watch?v=awsYJMuicsA

 

HOW TO CLEAN YOUR ESSIX RETAINER

https://www.youtube.com/watch?v=zpCCpRxoShc&t=94s

 

THE BROKEN FIXED RETAINER

https://www.youtube.com/watch?v=4gPa4K2NMM0