ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΑ ΑΓΚΙΣΤΡΑ (ΣΙΔΕΡΑΚΙΑ)

Μεταλλικά άγκιστρα (σιδεράκια)

Τα μεταλλικά άγκιστρα, ευρέως γνωστά ως σιδεράκια, αποτελούνται από μικρά μεταλλικά τμήματα για κάθε δόντι ξεχωριστά, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ειδικό ορθοδοντικό σύρμα. Ο τρόπος που συγκρατείται το σύρμα σε κάθε άγκιστρο τα διαχωρίζει σε συμβατικά και αυτόδετα. Τα συμβατικά ενώνονται με το σύρμα με ελαστικές προσδέσεις, ενώ τα αυτόδετα διαθέτουν τεχνολογία τέτοια που το σύρμα συγκρατείται σε κάθε άγκιστρο χωρίς επιπρόσθετα υλικά. Αυτό κάνει τη λειτουργικότητά τους πιο δυναμική, καθώς σύμφωνα με τους κατασκευαστές μειώνει τις τριβές μεταξύ αγκίστρου και σύρματος, επιταχύνοντας τη μετακίνηση των δοντιών.

Κεραμικά – Διαφανή άγκιστρα (σιδεράκια)

Τα διαφανή άγκιστρα, γνωστά και ως διαφανή σιδεράκια, είναι κατασκευασμένα από υλικό (κεραμικό, κρυσταλλικό, συνθετικό κλπ) τέτοιο που κάνει την εμφάνισή τους διακριτική και δυσδιάκριτη. Αποτελούνται από μικρά ξεχωριστά τμήματα για κάθε δόντι και συνδέονται μεταξύ τους με ένα σύρμα, μεταλλικής ή επικαλυμμένης όψης λευκού χρώματος.

Κεραμικά


Γλωσσικά άγκιστρα (σιδεράκια)

Τα γλωσσικά άγκιστρα ονομάζονται έτσι γιατί τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών, δηλαδή από τη μεριά της γλώσσας. Είναι μια ορθοδοντική τεχνική που δεν είναι ορατή, καθώς στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών δεν φαίνεται κανένα μεταλλικό τμήμα. Για τη χρήση τους υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και αντενδείξεις, ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα του ορθοδοντικού προβλήματος.